Loopbaancoaching voor jongeren dankzij ‘Loopbaanstappen’

Lori (26) was bijna vijf jaar aan de slag als verpleegkundige toen ze begon te twijfelen. Was die job wel echt wat ze wilde? “In de zorg werken, is zwaar. Ik liep tegen mijn mentale en fysieke grenzen aan.” Ze probeerde voor zichzelf op een rijtje te zetten wat ze zocht in een job en begon stilletjes uit te kijken naar iets anders. “Maar ik liep echt verloren,” zucht ze. “Er zijn zoveel jobs en functies waar ik nog nooit van had gehoord. Ik zag ook niet meteen een match met mijn diploma.”

Redelijk toevallig botste ze op een foldertje over ‘Loopbaanstappen’, het aanbod van ACV Puls voor jonge werknemers die twijfelen over loopbaankeuzes. “Voor loopbaancheques ben ik te jong omdat ik nog geen zeven jaar werk. Dat had ik al ontdekt. En zonder die cheques is coaching echt duur. Dus kwam dit gratis aanbod voor jongeren als geroepen.”

“Tijdens de eerste sessie stelde mijn coach vragen over dingen waar ik nog nooit over had nagedacht, maar die me hielpen om in kaart brengen wat ik écht nodig had,” legt Lori uit. Naarmate de sessies vorderden, werd het traject concreter. “We vernauwden samen de contouren van de jobs en de context waarin ik mezelf zag werken. Dat zorgt ervoor dat ik gerichter kan zoeken.”

 

“Ik weet nu veel beter wat ik wil en kan”

 

“In de loop van het traject legde ik ook een persoonlijkheidstest af. Dat was een eyeopener. Ik kreeg mijn noden zwart op wit en kon hiermee dus een gericht gesprek aanknopen met mijn werkgever. Voor mij is bijvoorbeeld interactie een belangrijk aspect in een job. Dat staat nu netjes op een checklist die ik voor mezelf maakte en die ik als leidraad gebruik voor mijn verdere loopbaan,” lacht ze.

Lori communiceerde heel open over haar loopbaantraject met haar huidige werkgever. “Die reageerde positief, weet nu waar ik tegenaan loop, en is daar prompt mee aan de slag gegaan waardoor ik op korte termijn toch al een paar dingen heb zien veranderen.”

“Ook al ben ik niet van job veranderd, toch heeft ‘Loopbaanstappen’ me heel wat opgeleverd. Ik kan de dingen nu beter bespreekbaar maken op het werk. Ik kan beter benoemen waar het voor mij soms misloopt. Ook de tips die ik meekreeg om te solliciteren zijn welkom. Want ook al ben ik op dit moment niet echt op zoek, ik blijf vacatures in het oog houden, als een soort bevestiging dat ik niet vastzit.”

Wil jij ook een duwtje in de rug bij je loopbaankeuzes? Je leest alles over het gratis aanbod voor ACV-leden op www.loopbaanontwikkeling.be.

Auteur: Sofie Van Der Vreken