Met een project rond duurzame digitale transitie in de telecomsector kiezen de Europese werkgeversorganisatie ETNO en dienstenvakbond Uni Europa resoluut voor een duurzame toekomst voor zowel werknemers als het milieu. Uit een studie blijkt dat opkomende technologieën een positief effect hebben op energieverbruik en milieu. Daar moet voldoende in geïnvesteerd worden. En daar knelt het schoentje, want volgens de Europese Commissie gaapt er in de telecomsector tussen droom en daad een investeringskloof van 174 miljard euro. De impact van technologie op de arbeidsmarkt biedt zowel kansen als uitdagingen.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan een negatieve impact hebben op rechten van werknemers, door inbreuk op privacy en mogelijke beperkingen van de individuele autonomie. Maar diezelfde technologieën kunnen ook een veiligere werkomgeving creëren, met name tijdens gevaarlijke en repetitieve taken. Andere technologische vernieuwingen, zoals 5G/6G internet, glasvezel en cloud computing kunnen een cruciale rol spelen in de groei van telewerk en vervolgens in de werkorganisatie. Het rapport besluit dat sociale dialoog en collectieve onderhandelingen rond dit thema essentieel zijn.