Zara respecteert Zweedse werknemers niet

Eén van de grootste Zweedse kranten, Aftonbladet, nam de arbeidsomstandigheden bij het Spaanse fast-fashionbedrijf Zara onder de loep. De krant komt tot dezelfde bevindingen als de Zweedse vakbond Handels: Zara heeft weinig respect voor werknemers. Als die naar het toilet gaan wordt hun tijd geregistreerd. Kledij uitpakken moet in zeer kleine ruimtes zonder oog voor ergonomie. Werknemers zijn het slachtoffer van pesterijen door managers en worden uitgescholden in het bijzijn van klanten en medewerkers.

Vakbondsafgevaardigden van Handels kaartten dit ook eerder al aan, maar vakbondswerk is moeilijk in die context. Ook de arbeidsinspectie heeft het bedrijf in vizier met gerichte gezondheids- en veiligheidsinspecties. Handels roept het bedrijf op tot dialoog. De vakbond sloot eerder al een collectieve arbeidsovereenkomst met Zara af, maar die blijkt onvoldoende. Ook in de praktijk moet het management aan de arbeidsomstandigheden werken. Handels zal niet aarzelen om naar de arbeidsrechtbank te trekken als het bedrijf wetten of overeenkomsten schendt. www.uniglobalunion.org