Om de personeelstekorten in de zorg op te vangen, wordt steeds vaker gekeken in de richting van technologie om de druk op overwerkte zorgverleners te verlichten. In Japan hebben ze daar al ruim  15 jaar ervaring mee. Maar ondanks de zorgrobots is het personeelsbestand er eerder vergroot dan verkleind. In 860 Japanse zorginstellingen steeg het aantal verpleegkundigen met 28% en het aantal verzorgenden met 39%. De extra jobs zijn bijna volledig verpakt in flexibele arbeidscontracten. Tegelijk daalden ook de lonen van de vaste werknemers met gemiddeld 22%.

Taken verschoven naar toezicht op de machines. Ander Japans onderzoek suggereert dat andere digitale technologieën meer mogelijkheden bieden om werk efficiënter aan te pakken. Effectieve computersystemen die patiëntgegevens synchroniseren en delen maken de dagelijkse werkroutines efficiënter. Medewerkers verliezen minder tijd aan administratie. Er komt, tot grote tevredenheid van het personeel, meer tijd vrij voor directe zorg en interactie met de bewoners, bevestigt de Japanse vakbond Jichiro. Bovendien brengen deze computeroplossingen veel minder kosten mee dan de introductie van zorgrobots. In een rapport van de Europese vakbond EPSU lees je meer over deze Japanse maar ook Finse ervaringen met technologie in de zorg. Je vindt er ook aanbevelingen voor vakbonden om hier concreet mee aan de slag te gaan. www.epsu.org