Europese minimumlonen in de EU

Armoede bij werknemers nam ook in Europa de afgelopen tien jaar toe. Omdat degelijke minimumlonen de beste bescherming bieden, maakte de EU daarover al in september 2022 afspraken. Die moeten zorgen dat de lonen stijgen, concurrentie op basis van loon wordt vermeden en de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner wordt. Bijna 60% van de werknemers met een minimumloon is immers vrouwelijk. De Europese kaderafspraken geven aanbevelingen aan de deelstaten om de minimumlonen zo te berekenen dat ze werknemers effectief voldoende koopkracht garanderen.

Tegen 15 november 2024 moeten alle landen de Europese regels omzetten in hun nationale wetgeving. Veel landen hebben daar niet op niet gewacht. Nu al brachten 15 EU-landen (zoals Bulgarije, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Ierland, Letland, Roemenië, Spanje en Nederland) het in hun land geldende minimumloon in lijn met de aanbevelingen. Dat is niet alleen sociaal een stap vooruit, het is ook economisch zinvol. Het is immers belangrijk dat tijdens crisissen de binnenlandse consumptie overeind blijft. Dat heeft een stabiliserend effect op de hele economie. www.etui.org