Waarom is 8 mei geen feestdag meer in België?

Het is nochtans een historische datum van formaat. De dag waarop in 1945 nazi-Duitsland overwonnen werd. Vandaag komt extreemrechts terug, eerst op hun sloefen, daarna op hun botten. Daarom moeten we van 8 mei opnieuw een feestdag maken, om te herdenken en te waarschuwen. De eerste naziconcentratiekampen werden vanaf 1933 bevolkt met vakbondsmilitanten, linkse activisten en democraten.

Op het hele continent besloten mensen zich te verzetten en 12 jaar later maakten ze het onmogelijke waar en versloegen ze samen met de geallieerden het fascisme. Vandaag is 8 mei in allerlei Europese landen een feestdag. Tot in 1974 kregen ook schoolkinderen in België vrijaf op 8 mei, maar het toenmalige nationale ministerie van Onderwijs schafte die vrije dag af. Zo is bij ons de herinnering aan 8 mei vervaagd. Een bredere middenveldbeweging, inclusief de vakbonden, wil de herinnering levend houden. Want wie geen herinnering heeft, heeft geen toekomst. www.8meicoalitie.be