Waar moet je op letten als je aan de slag gaat?

Ga je deze zomer aan de slag als jobstudent? Hieronder vind je de belangrijkste regels. Er kan altijd nog wat wetgeving veranderen. Voor de meest actuele informatie en advies staat Jong ACV altijd voor je klaar. Volg Jong ACV op sociale media.

Werkuren

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. De eerste 600 uren wordt van je loon als jobstudent een socialezekerheidsbijdrage van 2,71% afgehouden. Werk je meer dan 600 uren? Dan wordt vanaf het 601ste uur de normale socialezekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%), maar bouw je ook vakantierechten op. Een jobstudent die de normale socialezekerheidsbijdrage betaalt, is daardoor eigenlijk beter af. Als jongerenvakbond strijdt Jong ACV tegen de discriminatie van jongeren op vlak van statuut en loon. Check zeker onze pagina en teken de petitie op https://ap.lc/gErDN.

 Groeipakket

Minderjarigen behouden hun recht op het groeipakket als ze werken. Meerderjarigen mogen in Vlaanderen maximaal 80 uur per maand werken om het groeipakket te behouden. De eerste 600 uur tellen niet mee. Woon je in Brussel, dan ligt de grens op 240 uur per kwartaal en tellen de 600 uren wél mee, maar hoef je het derde kwartaal niet mee te tellen.

Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt als je in Vlaanderen woont, of 240 uur per kwartaal als je in Brussel woont.

Belastingen

Om thuis fiscaal ten laste te blijven, mag je niet meer verdienen dan een bepaald bedrag. De gezinssituatie is door een regeringshervorming sinds 2023 niet meer van belang. Het gaat om 9.112,50 euro (bruto belastbaar inkomen) + 3.310 euro (inkomen uit studentenarbeid dat niet meetelt + 3.980 euro (inkomen uit onderhoudsgelden dat niet meetelt).

Ook de bedragen voor je inkomsten uit 2023 werden aangepast. Het gaat om 8.762,50 euro (bruto belastbaar inkomen) + 3.190 euro (inkomen uit studentenarbeid dat niet meetelt + 3.820 euro (inkomen uit onderhoudsgelden dat niet meetelt).

Zelf moet je als jobstudent pas belastingen betalen als je belastbaar inkomen in 2024 hoger is dan 15.100 euro.

 

Contacteer ons!

Nog vragen? Mail naar isa@acv-csc.be of bel naar 02 244 35 00. Chatten kan via Facebook en Instagram.

Auteur: Joke Vrijs | Afbeelding: Shutterstock