Na een aarzelende start sloot Luna aan bij het ACV

Zowat een kwart miljoen mensen is lid van ACV Puls. Elk heeft daarvoor zijn of haar eigen reden. Zo ook Luna (29). Ze heeft er zelfs meer dan één…

“Toen ik begon te werken, vond ik aansluiten bij de vakbond vanzelfsprekend, een beetje zoals bij het ziekenfonds,” blikt ze terug. “Maar na een jaar zegde ik mijn lidmaatschap op. Ik had er concreet niet veel aan en wilde toch ook wat op mijn budget letten. Maar door gesprekken met geëngageerde vrienden sloot ik toch opnieuw aan. Door mijn lidmaatschap draag ik bij aan een solidaire maatschappij. Hoe meer leden aansluiten, hoe sterker we daar samen op kunnen wegen.”

Wat betekent je lidmaatschap concreet voor jouw werk?

Luna: “Bij mij op het werk is er een vakbondsploeg die me op de hoogte houdt van wat er in ons bedrijf gebeurt. Het is een geruststelling dat ze er zijn, zelfs al heb ik de vakbond nog niet echt nodig gehad. Ik realiseer me hoe snel dat kan veranderen. Mijn partner werkt in een klein bedrijf zonder vakbondsvertegenwoordiging. Maar hij heeft wel al regelmatig aangeklopt bij het ACV. Niet op het werk dan, maar in één van de vakbondskantoren.”

 

“Weten dat ik bij de vakbond terecht kan, stelt me gerust”

 

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan te sluiten?

Luna: “De vakbond is voor mij de belangrijkste belangenbehartiger van de grote, diverse groep werknemers. Die heeft geen lobby’s of kapitaal om de regering te beïnvloeden. Dus hoe sterker de vakbond, hoe beter. Als we alles aan ‘de markt’ overlaten dan stevenen we af op een ramp. Daarnaast merk ik dat mensen met problemen op hun werk vaak niet weten hoe die op te lossen. Weten dat je bij de vakbond terecht kan, is dan een geruststelling.”

Waarmee moet de vakbond volgens jou bezig zijn de komende jaren?

Luna: “Als ik kijk naar hoe sommige politieke partijen kijken naar vakbonden en hun werk, dan denk ik dat behoud van wat we hebben al heel belangrijk is. Verder hoop ik dat de vakbonden de komende jaren een interessant kader helpen uitwerken voor de vierdagenweek. Daarnaast hoop ik dat de vakbonden, en eigenlijk de hele maatschappij, afstand nemen van de verzuiling. Ik ben geen lid bij het ACV voor die ‘C’, maar omdat ik geloof in de meerwaarde. Belangrijker dan die historische achtergrond is hoe vakbonden erin slagen relevant te blijven rond de thema’s van vandaag.”

Ken jij een Luna die voordeel zou halen uit een lidmaatschap?

Auteur: Sofie Van Der Vreken