Veroordeling Schild & Vrienden beschermt rechtstaat tegen haat, racisme en fascisme

Op 12 maart werd Dries Van Langenhove veroordeeld door het Hof van Beroep voor het aanzetten tot haat en racisme. Het vonnis trekt een streep onder een lang proces dat in 2018 begon. Jihad Van Puymbroeck stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Toen zij in 2018 bij de VRT begon werd ze door Van Langenhove en Schild & Vrienden massaal online aangevallen en psychologisch onder druk gezet. Maar zelfs na haar vertrek bij de VRT bleven de haatberichten komen.

“Als ambitieuze, mondige vrouw van kleur was ik alles wat zij verafschuwden,” legt Jihad uit. “Als ik Jolien heette, was deze gerichte racistische online haatcampagne er nooit geweest. Ze hebben er alles aan gedaan om mij mijn job te ontzeggen. Maar hun haat was niet alleen tegen mij gericht. Ik heb me in het proces burgerlijke partij gesteld omdat ik zelf erkenning wil voor wat mij is aangedaan, maar ook om een signaal te geven aan de samenleving. De rechtstaat moet paal en perk stellen aan haat, racisme en discriminatie die zich richt tegen minderheidsgroepen.”

Het gaat dus niet enkel om jouw eigen verhaal?

Jihad: “Inderdaad. Mijn individueel verhaal gaat natuurlijk over racisme, over kleur. Maar vrouwen en mensen in armoede of uit de LGBTQ-gemeenschap ervaren vaak hetzelfde. Ik ben maar één voorbeeld van hoe extreemrechts probeert om minderheden opzij te zetten. Het wordt dan ook tijd dat we strijdperken verbinden. Armoede-organisaties, vakbonden, vrouwenverenigingen, de antiracismebeweging en de LGBTQ-gemeenschap hebben meer met elkaar gemeen dan ze soms denken. Ze moeten gezamenlijk de strijd aangaan. Platform 2103, het Groot Verzet en de 8-mei-coalitie, zijn gemeenschappelijke initiatieven van het brede middenveld. Net zoals aan de verzetsbeweging rondom de rechtszaak tegen Schild en Vrienden. Dat is cruciaal.”

 

“Als ambitieuze, mondige vrouw van kleur was ik alles wat extreemrechts verafschuwde”

 

Maar intussen groeit extreemrechts in de peilingen…

Jihad: “Niet alleen in de peilingen. Extreemrechts is overal. Het is mainstream geworden. In de media is het cordon al lang doorbroken. Zowat een derde van het 70-puntenprogramma van het Vlaams Blok is intussen gerealiseerd, ook zonder extreemrechtse meerderheid. Ook het extreemrechtse taalgebruik is alomtegenwoordig. Dat maakt extreemrechts alleen maar sterker. En is meer dan ooit nood aan een krachtig en verenigd alternatief aan de andere kant.”

Je stelt dat je zelf geen zin hebt om nog te praten met extreemrechts. Niet met partijen, maar ook niet met hun kiezers. Waarom niet?

Jihad: “Ik vind het te uitputtend. We zijn al zo lang met hen aan het praten en het luisteren naar hen, om hen te begrijpen. We begrijpen ze nu wel. Ik vind het belangrijker om te praten met de doelwitten van extreemrechts. Hoe ga je ermee om? Hoe kan je je verweren? Hoe kunnen organisaties hen ondersteunen of voorkomen dat mensen slachtoffer worden van extreemrechtse haat? Onderschat het effect van zware intimidatie en georkestreerde en georganiseerde intimidatie niet: als doelwit ben je dermate gekwetst, dat je veelal geïsoleerd komt te staan en zwijgt. Dat blijkt ook uit getuigenissen van vrouwen en non-binaire personen met migratieachtergrond die in een recente publicatie van KifKif, Sankaa en Hand in Hand worden gebundeld. Het moet duidelijk zijn dat online haat, racisme, seksisme en queerfobie geen politiek wapen of verdienmodel mogen zijn.”

Maar het is niet omdat ik zelf de dialoog niet meer wil aangaan, dat ik die dialoog met extreemrechtse kiezers verkeerd vind. Hun strategie is doelbewust mensen tegen mekaar op te zetten, om het niet te moeten hebben over hun  dagdagelijkse gemeenschappelijke problemen. Ik vind het belangrijk dat organisaties die de strijd tegen racisme niet als core business hebben, dat wel doen. Ik geloof sterk in bondgenoten die op hun manier mee de strijd aangaan en zich mee vooraan opstellen in de strijd tegen racisme en uitsluiting. We hebben nood aan bondgenoten die mensen perspectief bieden en verenigen in de strijd voor gelijkheid en sociale bescherming”

Meer weten over dit thema? Lees Lees hier het onderzoeksrapport Vrijheid van meningsuiting? van Kif Kif, Sankaa en Hand in Hand. Daarin vind je getuigenissen over onlinehaat tegen vrouwen en non-binaire personen met migratieachtergrond.

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Jan Deceunynck