Vakbond bij Allianz blijft alert

In nogal wat bedrijven zijn er niet echt grote problemen. Toch is ook daar vakbondswerk niet overbodig, weten ze bij Allianz. “De directie heeft niet altijd evenveel respect voor gemaakte afspraken. Of ze probeert eenzijdig veranderingen aan te brengen. Maar dat is buiten ons ons gerekend,” lachen personeelsvertegenwoordigers Brenda, Anne, Brigitte, Jan en Ruben.

“Het klopt dat we in een sector werken waar de loon- en arbeidsvoorwaarden niet slecht zijn. Het komt er daarom vooral op aan die goede afspraken te behouden en te doen naleven,” vertelt Anne Costermans. En collega Jan Laermans vult aan: “Die goede afspraken zijn er natuurlijk ook niet vanzelf gekomen. Ik doe al heel lang aan vakbondswerk. Onze grootste trots binnen Allianz is onze arbeidsovereenkomst. Die is bijzonder uitgebreid, met veel mooie verworvenheden erin. Da’s het werk van jaren vakbondsinzet. De directie is daar niet altijd even blij mee,” lacht hij.

Contact houden met de werkvloer is essentieel om te horen waar er aan afspraken gemorreld wordt. Maar dat blijkt wel een uitdaging. “Door het vele thuiswerk is het soms moeilijk om contact te houden,” merkt Anne Costermans op.

 

“Ook als alles ogenschijnlijk goed gaat, is vakbondswerk nodig”

 

Bij Allianz is duidelijk een ervaren vakbondsploeg aan het werk. “We mogen er best trots op zijn dat er in onze kern heel wat kennis en expertise zit,” merkt Brenda op. “We komen regelmatig samen om kennis uit te wisselen en elkaar korte opleidingen te geven. Dat zorgt ervoor dat wij over sommige dingen meer weten dan onze eigen HR-dienst. Collega’s kloppen daarom ook vaak bij ons aan om iets te laten nakijken.”

Die kennis delen ze met de werkvloer via de digitale brochure ‘Groen Licht’. “Daarin staat informatie rond thema’s waar we veel vragen rond krijgen of die inspeelt op de actualiteit. We proberen actuele thema’s zoals bijvoorbeeld de crisis in de kinderopvang, te linken aan bestaande afspraken binnen Allianz,” legt Brenda uit.

Met de sociale verkiezingen in zicht heeft de ervaren ploeg zich nog versterkt met nieuwe kandidaten. Brigitte Drouet is een Franstalige collega die door haar tweetaligheid een sterke meerwaarde brengt. “Precies daarom zet ik alsnog deze stap, op het einde van mijn loopbaan,” legt ze uit. Ook Ruben Hombroux zet zijn eerste stappen in het vakbondswerk. “Ik werk al negen jaar voor Allianz, maar zie deze nieuwe uitdaging helemaal zitten.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken