Respect voor werknemers bij overheidsopdrachten

Begin Januari zorgde een beslissing van De Lijn voor heel wat controverse. Het gunde de aanbesteding van 92 elektrische bussen aan het Chinese BYD en niet aan het Belgische Van Hool. De beslissing deed vragen rijzen over de kwaliteit van de bussen maar ook over hoe duurzaam het is op vlak van milieu en tewerkstelling om bussen te bestellen aan de andere kant van de wereld. Die vraag stelt zich ook voor andere overheidsaanbestedingen. Denk maar aan schoonmakers, callcentermedewerkers, tolken, veiligheidsagenten… Helaas is de kostprijs vaak het enige criterium, wat leidt tot een race naar de bodem inzake lonen en arbeidsomstandigheden.

De Europese dienstenvakbond Uni Europa roept Europa op ook rekening te houden met werknemers. Er zou geen belastinggeld mogen gaan naar bedrijven zonder collectieve arbeidsovereenkomst. Begin januari sloten meerdere Europese parlementsleden zich aan bij de eis. Europees commissaris Nicolas Schmit beloofde dat de Commissie de hervorming zou onderzoeken. “Als je de arbeidsrechten en de bescherming van je werknemers niet respecteert, dan heb je wel de laagste prijs, maar tegen welke prijs, en voor wie?”, stelde hij. Ook na deze doorbraak laat UNI Europa de campagne niet los. Ze blijven aandringen op concrete resultaten. www.uni-europe.eu