Leerjob helpt jongeren zonder diploma

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het meer dan ooit noodzakelijk om jongeren aan de slag te helpen. Ook als ze na een moeilijke schoolloopbaan zonder diploma aan hun carrière beginnen.

Een nieuw instrument om daarbij te helpen is de leerjob. Dit nieuwe opleidingstraject van de VDAB en Syntra richt zich op jongeren tussen 18 en 29 jaar die ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt komen. Tijdens een leerjob doen ze ervaring en vakkennis op, die leidt naar een beroepskwalificatie en hen versterkt op de arbeidsmarkt. Hylke Colpaert is als trajectbegeleider bij Syntra nauw betrokken bij het project.

 

“Jonge mensen verdienen kansen op de arbeidsmarkt”

 

Colpaert: “Leerjobs zijn een heel flexibel traject. Je kan het hele jaar door instappen in een traject dat drie maanden tot twee jaar duurt, afhankelijk van de opleiding die je kiest en je voorkennis. Op basis daarvan kan je starten en gaan we samen op zoek naar een bedrijf waar je de opleiding volgt. Ongeveer één dag om de drie weken krijg je ook nog opleiding bij Syntra.”

En hoe zit het financieel?

Colpaert: “De opleiding is gratis. Meer zelfs, tijdens de opleiding wordt je betaald. Je krijgt van de werkgever die je opleidt een leervergoeding van 687.99 euro per maand. Die kan je eventueel ook combineren met een uitkering. Je reiskosten worden ook vergoed.”

De opleiding lijkt erg op soortgelijke trajecten als de individuele beroepsopleiding of duaal leren. Waar zit het verschil?

Colpaert: “De individuele beroepsopleiding duurt veel korter. Je bent dan met een specifiek arbeidscontract maximaal zes maanden aan de slag bij een werkgever. Je leert alles op de werkvloer. Duaal leren richt zich tot een jongere doelgroep, van 15 tot 25 jaar. Het traject richt zich op een secundair diploma en omvat veel meer les op de schoolbanken. Het klopt dat de opleidingstrajecten wat op elkaar lijken, maar toch zijn ze heel verschillend. Belangrijk is dat zowel wij als de VDAB en andere partners jongeren leiden naar het traject dat best klopt bij nood. Van de tien jongeren die intussen al bij ons aanklopten voor een leerjob, kwamen er zeven niet in aanmerking. Ik heb hen dan verwezen naar formules waarvoor ze wel in aanmerking kwamen. Want uiteraard willen we allemaal hetzelfde: jongeren kansen geven op de arbeidsmarkt.”

 Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Shutterstock