Loopbaancoaching verkent nieuwe wegen

Loopbaancoaching door ACV Puls zit in de lift. Steeds meer mensen vinden de weg naar het aanbod. In 2023 deden ruim 1400 leden beroep op de coaches van ACV Puls. “Onze telefonische en online kennismakingsgesprekken zijn een schot in de roos,” legt coördinator Marc Van den broeck uit. “Die aanpak is één van de positieve overblijfselen van de coronacrisis, toen we plots geen mensen meer live mochten ontmoeten. Maar ook na corona heeft het duidelijk de drempel naar onze dienstverlening verlaagd”.

“Sinds enkele jaren kan je online een eerste gesprek inboeken. Tijdens dat eerste gesprek kunnen zowel de leden als wij inschatten wat er nodig is. Ben je op zoek naar een volledig loopbaantraject met een individuele begeleider? Of heb je een concrete vraag naar specifieke coaching die je in één van onze workshops vindt? Voor juridisch advies of werkloosheidsdossier verwijzen we je door naar de juiste ACV-dienst. En ben je aan het werk of werkzoekend? Want ook dat maakt een verschil in wat we je kunnen aanbieden. Loopbaancheques voorziet de Vlaamse regering enkel voor wie aan het werk is. Voor wie niet aan het werk is, moeten we dus mogelijkheden zoeken die daar omheen plooien. Want ook die groep verdient uiteraard alle kansen.”

 

“Ons aanbod evolueert met de noden van mensen”

 

Een belangrijke nieuwe doelgroep zijn sinds eind 2023 jongeren. “Ook zij komen niet in aanmerking voor loopbaancheques van de Vlaamse regering,” legt Van den broeck uit. “Je moet immers zeven jaar werkervaring hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat ook jongeren aan de start of in de eerste jaren van hun loopbaan vaak worstelen. Ze zijn nog volop op zoek naar wat ze willen en welke mogelijkheden ze hebben. Daarom hebben we voor jonge ACV-leden een specifiek traject ontwikkeld waarvoor ze geen loopbaancheques nodig hebben maar hen toch de kans biedt om samen met een loopbaancoach te werken naar een fijne carrièrestart of heroriëntering. En we zijn in Vlaanderen voor zover ik weet het enige loopbaancentrum dat zoiets aanbiedt,” vertelt hij trots.

En intussen wordt het ‘klassieke’ aanbod ook nog altijd verder uitgebouwd. “In 2023 lanceerden we ook een workshop rond Linkedin, want we merkten dat nogal wat werkenden en werkzoekenden vragen hebben bij hoe ze die tool kunnen inzetten om hun loopbaan te versterken. Zo proberen we steeds ons aanbod te vernieuwen op maat van wat mensen nodig hebben. En ik denk dat we daar aardig in slagen.”

www.loopbaanontwikkeling.be

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Shutterstock