25 november was de internationale Dag voor het bannen van geweld tegen vrouwen. Ook vakbonden gaan met dit thema aan de slag. Wereldwijd roepen vakbonden regeringen op om geweld en pesterijen op het werk aan te pakken via de nodige beleidsmaatregelen. De EU werkt aan een richtlijn die geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld strafbaar maakt. Dat dit nodig is, bleek tijdens de coronapandemie. Die leidde tot een alarmerende toename van geweld tegen vrouwen, zowel fysiek als online.

Huiselijk geweld nam toen met een derde toe. Via thuiswerk sluipt ook arbeidgerelateerde seksuele intimidatie de woonkamer binnen, blijkt uit onderzoek van de dienstenbond UNI Europa. 76% van de respondenten gaf aan op het werk verbaal geïntimideerd te worden en 53% werd seksueel geïntimideerd. Op 7 november ondertekende UNI Europa met werkgeversorganisaties in de telecommunicatie, financiële en gamingsector voor het eerst richtlijnen over het uitbannen van geweld en pesterijen op het werk. Collectieve onderhandelingen zijn daarin essentieel. Kortom, vakbonden hebben een rol te spelen.

http://www.uni-europa.org