Investeringen, meer personeel en meer waardering zijn voor ACV Puls sleutelwoorden in de zorgsector. Diezelfde bezorgdheden leven ook in andere Europese landen. Begin november kwamen 4.000 gezondheidswerkers in Bosnië-Herzegovina op straat voor een loonopslag van 30%. De vakbond is vastbesloten om te staken tot de overheid die eis inwilligt. In Oostenrijk blijven werkgevers in de private gezondheidszorg doof voor de eis van het personeel om de lonen met 15% te laten stijgen. Ze weigeren de lonen met meer dan 8,8% op te trekken. Nochtans liggen de gemiddelde lonen in de sector gemiddeld 22% onder het nationale loonniveau. Acties zijn niet uitgesloten. En in Ierland beraden verpleegkundigen en vroedvrouwen zich over vakbondsacties, nadat de overheid, zonder overleg en ondanks een manifest personeelstekort, de huidige aanwervingsstop wil verlengen tot het einde van het jaar. En ook in Frankrijk rommelt het in de zorgsector. De Franse vakbonden eisen o.a. betere lonen, maatregelen om opleiding en aanwerving te verbeteren en een einde aan de sluitingen van instellingen, diensten en bedden.

www.epsu.org