De Zweedse en Duitse metaalvakbonden liggen op ramkoers met Tesla. Elon Musk probeert vakbonden op extreme wijze buiten de deur te houden. De 120.000 werknemers wereldwijd hebben dan ook geen enkele collectieve arbeidsovereenkomst. Elke poging om zich te organiseren stuit op hevige weerstand van de Musk, die zijn werknemers publiekelijk bedreigt met represailles als ze een vakbond oprichten. In Duitsland weigert het bedrijf een loonovereenkomst te tekenen met IG Metall voor de werknemers die het populaire Model Y produceren.

Vakbondsleden klagen er over ongezonde en onveilige werkomstandigheden en extreme werkdruk door personeelstekort en te hoge productiedoelen. Ook de Zweedse vakbond dreigde in oktober met staking, want ook daar weigert Tesla te onderhandelen over een cao. Volgens de directie past dat niet in het bedrijfsmodel. In Zweden is de verontwaardiging groot, want Musk zegt daarmee eigenlijk dat zijn bedrijfsmodel geen respect heeft voor de mensenrechten. Zweden en Duitsland gaan de strijd aan. Voor de internationale vakbondswereld is dit een belangrijk gevecht. Het kan een voorbeeld zijn voor alle andere Tesla-werknemers.

www.industriall-union.org