Amerikaanse scenaristen bereiken akkoord

De Writers Guild of America (WGA), vakbond voor scenarioschrijvers in de filmindustrie, heeft een collectief akkoord gesloten met de werkgeversorganisatie. Zo komt er een einde aan bijna vijf maanden staken. Het akkoord bepaalt een minimale personeelsbezetting voor tv-producties en trekt de lonen aanzienlijk op. Het beschermt de schrijvers ook tegen ongebreideld gebruik van artificiële intelligentie (AI). Scenaristen kunnen er zelf voor kiezen om AI te gebruiken, maar enkel onder strikte voorwaarden en werkgevers kunnen het niet opleggen.

Liefst 99% van de WGA-leden stemde voor het akkoord. Ook de internationale vakbondswereld is zeer verheugd. De arbeidersbeweging heeft een lange traditie in het reguleren van nieuwe technologieën om misbruik tegen te gaan en voordelen te delen met de betrokken werknemers. Deze overwinning is een keerpunt in een nieuw tijdperk en een voorbeeld voor werknemers uit andere sectoren waar AI in opgang is. De Amerikaanse acteurs zijn wel nog in staking. Vakbond WGA roept op om ook aan hun eisen inzake AI en koopkracht tegemoet te komen.

www.uniglobalunion.org