Genoeg voor iedereen

Terwijl mens en planeet snakken naar een adempauze draait de huidige groei-economie onverzadigbaar door. In ‘Genoeg voor iedereen’ gaat doctor-econoom Jonas Van der Slycken op zoek naar een economie die zorgt voor mens en planeet. De auteur promoveerde met een proefschrift over welvaartsmaatstaven die verder kijken dan het beperkte perspectief van het bruto binnenlands product (BBP), en werpt vanuit die overtuiging een nieuwe blik op onze economie. “Genoeg begint niet bij het bezitten van rijkdom, maar rijkdom begint bij een gevoel van genoeg”.

In het boek verwijst hij het klassieke streven naar economische groei op een economisch onderbouwde manier naar de prullenmand en serveert hij het BBP af als een slechte welvaartsindicator. “Voor de huidige groeieconomie betalen we een hoge prijs. Denk maar aan milieu en klimaat en aan welvaartsziekten als depressie en burn-out. Het zijn symptomen van een economie die kwantitatieve groei voorop zet.”

Dit grondig onderbouwde en behapbare boek leest als een gids naar een economie waarin iedereen goed kan leven. Hoe, en vooral met welke concrete voorstellen, kunnen we bloeien zonder te groeien?

Interesse? Stuur dan je naam en adres vóór 27 oktober 2023 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de vijf exemplaren die we gratis weggeven.