Op weg naar de sociale verkiezingen

Vakbondswerk is mensenwerk. We laten hieronder een aantal werknemers aan het woord over hoe zij via vakbondswerk proberen om het werkleven van hun collega’s te verbeteren. Heb ook jij zin om je ideeën over werkplezier om te zetten in een aangename werkplek voor jou en je collega’s? Dan krijg je bij de sociale verkiezingen in 2024 de kans om er mee je schouders onder te zetten. Maak hieronder kennis met Elke Coudron van AZ Jan Portaels en Reina Renard van Inetum RealDolmen, die in 2020 de stap zetten.

Reina Renard, Inetum RealDolmen

In 2018 begon Reina Renard bij informaticabedrijf Inetum Realdolmen. Een kleine twee jaar later werd ze al verkozen bij de sociale verkiezingen. “Er waren wel wat dingen die beter konden,” legt ze uit. “Daarom ben ik er meteen ingestapt. Want ik geloof erg in de kracht van collectief en solidair vakbondswerk. Met onze ploeg van een twaalftal collega’s slagen we er toch in om concrete stappen vooruit te zetten voor de ongeveer 1.500 personeelsleden.”

“De nieuwsbrief is ons belangrijkste communicatiemiddel. Want vaak zien we onze collega’s weinig. Er is veel thuiswerk en veel consultants werken ook bij op locatie bij hun klant. Maar digitaal houden we de vinder aan de pols en zetten we de puntjes op de i. Startende consultants in ons bedrijf kregen bijvoorbeeld steevast te horen dat ze verlof moesten opnemen als hun klant sluit. Maar dat is helemaal niet zo. Door dat aan te kaarten in onze nieuwsbrief, is dat opnieuw voor iedereen duidelijk. Hetzelfde geldt voor de terugbetaling van de parkeertickets van onze consultants. Ook dat bleek enige tijd geleden niet evident.” Daarnaast maakte de vakbond ook nog afspraken over o.a. thuiswerkmateriaal, bedrijfswagens en zorgverloven.

“Op dit moment hebben we de handen vol met de afwikkeling van een collectief ontslag net voor de zomer,” vertelt Reina. “We hadden het management al eind vorig jaar vragen gesteld over de gezondheid van het bedrijf, maar alles was altijd onder controle, klonk het. Tot er een collectief ontslag kwam. Al heeft dat ontslag voor Reina een domper op de werkvreugde gezet, toch vindt ze het fijn werken bij Inetum RealDolmen. “Er werken hier ongelooflijk toffe en slimme collega’s. Het is fijn om opnieuw dingen van elkaar op te steken. In IT kan je altijd nog wel iets bijleren. Als we met ons vakbondswerk ook de arbeidsvoorwaarden beter kunnen maken, werk ik daar graag aan mee.”

Elke Coudron, AZ Jan Portaels

Sinds 2019 werkt Elke Coudron als verpleegkundige in AZ Jan Portaels. Een paar maanden later al maakte ze de sprong naar het vakbondswerk. “Na een paar slechte ervaringen bij mijn vorige werkgever, wilde ik zorgen dat ik en mijn collega’s bij mijn nieuwe werkgever beter behandeld zouden worden. Daarom heb ik niet lang getwijfeld toen de vraag kwam om aan te sluiten bij de vakbondsploeg”.

“Waar ik nu werk, verloopt alles eigenlijk prima. Een goede werkgever, fijne collega’s, een constructieve vakbondsploeg…” Maar ook dan is vakbondswerk nodig. “Er zijn altijd wel collega’s die met vragen zitten. De voorbije jaren kreeg ik als jongere vooral vragen van andere jongeren over jeugdvakantie, studentenwerk… Met vragen over eindeloopbaan kloppen ze eerder aan bij mijn oudere collega’s, want daar weet ik minder van. Maar ik kan voor meer informatie natuurlijk altijd aankloppen bij onze hoofdafgevaardigde Lut, die al veel langer in de vakbond zit. En ik heb ook veel opgestoken tijdens de bijscholingen van ACV Puls.”

De voorbije jaren heeft Elke hard meegewerkt aan het mobiliteitsbeleid van het ziekenhuis. “Steeds meer collega’s komen met de fiets werken. We hebben daarom gezorgd voor voldoende laadfaciliteiten voor elektrische fietsen en voor droogruimtes waar je je kan opfrissen. Het resultaat mag er zijn, vind ik. Helaas gaat niet alles even vlot. Sommige dossiers zijn wat complexer en duren wat langer. Zoals het akkoord over de arbeidsduur. Maar ook daarover hebben we intussen goede afspraken kunnen maken.”

“In het begin was het allemaal heel indrukwekkend, vergaderen met de directie bijvoorbeeld. Maar ik ben goed opgevangen door de rest van de vakbondsploeg. Ik ben echt wel trots op onze groep. Samen kunnen we nog heel wat realiseren.”

Auteur: Jan Deceunynck