Mondiale vakbonden zetten samen lijnen uit

Voor het eerst sinds corona kwamen de wereldwijde dienstenvakbonden samen om lijnen voor de komende vier jaar uit te zetten. Op de samenkomst in Philadelphia gingen 1.500 vertegenwoordigers van 430 vakbonden uit 109 landen het gesprek aan. Ze wisselden ervaringen uit en ontwikkelden gemeenschappelijke acties. De coronacrisis, maar ook de klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne verscherpen meer dan ooit de nood aan koopkracht en veiligheid en gezondheid op het werk. Werknemers organiseren en collectieve afspraken afsluiten met werkgevers zijn overal belangrijke uitdagingen.

Ook ACV Puls nam deel aan de bijeenkomst en zegde zijn steun toe aan vakbonden die in moeilijke omstandigheden moeten werken, zoals in de Filipijnen of Colombia, waar vakbondswerk nog steeds levensbedreigend is. Tegelijk wil ACV Puls leren van andere vakbonden. Sterke getuigenissen over o.a. de impact van artificiële intelligentie op jobs en arbeidsvoorwaarden inspireren om nationaal en internationaal aan de slag te gaan. Je vindt een sfeerverslag van de bijeenkomst via onderstaande qr-code of de zoekopdracht ‘Rising together Philadelphia’ op YouTube.