BNP Paribas Fortis houdt de vinger aan de pols

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn, soms volstaat een heel eenvoudige babbel om de vinger aan de pols te houden. Dat bewijst de ‘Tournée Syndicale’ van ACV Puls bij BNP Paribas Fortis. “Tijdens de halfjaarlijkse tournee gaan we in kleine groepjes op pad in het kantorennetwerk en bij de centrale diensten. Het is echt een moment van verbinding.”

Bij BNP Paribas Fortis werken aan Vlaamse kant alleen al zowat 6.500 personeelsdelen. “We werken daarom met verschillende vakbondskernen, twee aan elke kant van de taalgrens,” legt Ilse Mus uit. “De Franstalige leden worden in principe bediend door onze vakbondscollega’s van CNE, waarmee we goed samenwerken. Maar als wij op een kantoor komen met Franstalige collega’s, slaan wij daar uiteraard evengoed een babbeltje mee,” zegt Ilse.

Verbinding maken met collega’s die over het hele land verspreid werken is niet eenvoudig, zelfs niet met een uitgebreide ploeg van 40 afgevaardigden. Gelukkig zijn er digitale hulpmiddelen. “We communiceren via de sociale media, we versturen digitale nieuwsbrieven naar onze leden en we beheren zelfs een eigen website,” legt Marijke Struyf uit. Maar persoonlijk contact op de werkvloer blijft essentieel. Daarom is er sinds enkele jaren de Tournée Syndicale. “We gaan wel vaker op kantoorbezoek, maar twee keer per jaar maken we er echt een happening van,” vertelt Marijke. “Dan gaan we een volledige dag op pad om te luisteren naar wat er leeft op de verschillende werkvloeren. Daar steken we heel wat van op.”

Collega’s die tijdens een kantoorbezoek van de vakbondsafgevaardigden niet aanwezig zijn, krijgen een uitnodiging voor een ‘straffe koffie’ op een later moment, legt Kenneth Rumes uit. “Dat concept is al even eenvoudig als de Tournée Syndicale. Maar ook even efficiënt. Tijdens een Teamsgesprek horen we dan waar de betrokken collega mee zit of waar die vragen over heeft. De bezoekjes en gesprekken worden echt gewaardeerd. Ongeveer 90 procent van onze collega’s gaat in op onze uitnodiging. Dat is heel fijn.”

Ook naast die kantoorbezoeken is de vinger aan de pols houden voor de vakbondsploeg allesbehalve nattevingerwerk. “Onlangs lanceerde we een enquête #TijdVoorTijd om te achterhalen waar onze leden mee worstelen,” vertelt Ilse. “Daaruit hebben we nu enkele belangrijke thema’s gefilterd en omgezet in stellingen die we opnieuw aan onze leden voorleggen. Zo komen we tot concrete actiepunten, waar we vol enthousiasme mee aan de slag kunnen.”

Auteur: Sofie Van der Vreken