Tsjechië hervormt zonder inspraak

De Tsjechische economie is vrij stabiel, maar kende de laatste maanden wel een negatieve groei. De regering kondigde een pakket maatregelen aan waarmee ze het land terug in vorm wil krijgen. De regering wil o.a. tal van belastingen verhogen, de lonen in de publieke sector verlagen en de pensioenleeftijd verhogen.

Werkgevers noch vakbonden zaten mee aan tafel om de inhoud te bespreken. Ze werden op de hoogte gebracht via een persconferentie. Nochtans zal de impact van deze maatregelen voelbaar zijn voor alle Tsjechen, maar zeker voor werknemers en gepensioneerden. De vakbonden lieten al optekenen dat de maatregelen het land zeker niet terug op de rails zullen krijgen.

Het gemiddelde Tsjechische gezinsinkomen zou met 17-20% dalen, terwijl de inflatie in het land piekt op 15% en de energieprijzen bij de hoogste zijn van de hele EU. De regering is niet bereid tot sociale dialoog. Vakbonden dreigen daarom met stakingen in het hele land.