Amerikaanse scenarioschrijvers in staking

Terwijl Netflix en Amazon miljarden dollars verdienen aan hun streamingdiensten verlagen ze in de Verenigde Staten de loon- en arbeidsvoorwaarden van de scenarioschrijvers. Het gemiddeld weekloon daalde de afgelopen tien jaar met zowat 23%. Intussen voelen de scenaristen ook de hete adem van chatbots als ChatGPT in hun nek.

Ze vrezen dat studio’s artificiële Intelligentie (AI) zullen gebruiken om hun werkzekerheid uit te hollen. AI-chatbots zouden de eerste ruwe versie van een scenario schrijven, waarna scenaristen dat tegen een lager tarief zouden moeten verbeteren. Om al die redenen gingen vakbondsleden van de Writers Guild of America (WGA) in staking.

Ze eisen niet alleen een hoger en stabiel loon maar ook bescherming tegen de impact van AI-tools. Een eerste tegenvoorstel van de werkgevers ligt zeer ver weg van hun eisen. Een eerlijke deal ligt nog niet direct op tafel.

https://www.wga.org/