Oxfam wijst op groeiende ongelijkheid

Voor het eerst in 25 jaar is de armoede wereldwijd toegenomen. Tegelijk worden de allerrijksten nog rijker en pieken de bedrijfswinsten. Sinds 2020 stijgt het vermogen van miljardairs met 2,5 miljard euro per dag. Voedsel- en energiebedrijven verdubbelden hun winsten en keerden 238 miljard euro uit aan aandeelhouders. De ongelijkheid tussen rijk en arm is daardoor wereldwijd explosief toegenomen.

Oxfam International pleit daarom voor een belasting van 5% voor alle multimiljonairs en -miljardairs van de wereld. Die zou 1,6 biljoen euro per jaar kunnen opleveren. Daarmee kunnen twee miljard mensen uit de armoede worden gered en kan een wereldwijd plan worden gefinancierd om een einde te maken aan de honger. Te lang hebben regeringen en internationale financiële instellingen de wereld misleid met een fictief verhaal waarin lage belastingen en hoge winsten uiteindelijk iedereen ten goede zou komen.

Uit tal van enquêtes blijkt dat veel burgers voorstander zijn van een rijkentaks. In januari 2022 ondertekenden zelfs meer dan 100 miljonairs een brief waarin ze opriepen tot hogere belastingen. Hoog tijd dat regeringen de fiscale instrumenten die ze tot hun beschikking hebben, gebruiken om de groeiende ongelijkheid te keren. www.oxfam.be