Constructief vakbondswerk bij de Nationale Bank van België

De afgevaardigden van ACV Puls bij de Nationale Bank van België hebben woelige maanden achter de rug. Knopen die niet werden doorgehakt en de verhuis van een deel van het personeel zorgden voor verhoogde waakzaamheid. Maar de hechte ploeg kan wel wat aan.

De verhuis beroert nog steeds de gemoederen, zo bleek uit een bevraging. Zeker bij oudere collega’s komt het hard aan. Volgens Dirk gaat het niet alleen om de locatie. “Door de verhuis gaat de binding met het hoofdkantoor een stuk verloren. Dat is jammer voor de onderlinge collegialiteit.” De vragen en bedenkingen uit de enquête worden nu met de directie besproken.

Daarnaast staan ook loononderhandelingen op de overlegagenda “Dat raakt iedereen. Dus pakken we het zeer grondig aan,” verklaart Kris. Onderhandelen is balanceren op het slappe koord, weten de Puls-onderhandelaars. “We proberen te schipperen tussen de wensen van de directie en de vragen van onze collega’s,” legt Thomas uit. “Maar we moeten ook rekening houden met de andere vakbonden. En dat is ook niet altijd makkelijk,” vult Thomas aan. “Wij geloven in constructieve onderhandelingen. We zijn ervan overtuigd dat we op die manier het beste resultaat kunnen bereiken,” vat Lien de Puls-aanpak samen.

 

“Beslissen doen we altijd samen”

 

Een warm nest

“Vakbondswerk is soms tandenknarsen,” lacht Lies. “Gelukkig hebben we een ploeg met heel veel individuele sterktes en vaardigheden. En die komen goed van pas.” Het is op die basis dat het werk in de ploeg verdeeld wordt. Maar iedereen blijft wel betrokken bij het geheel. “We houden elkaar goed op de hoogte. Zo kunnen we niet alleen onze achterban in de verschillende afdelingen goed informeren, maar ook samen knopen doorhakken. Want belangrijke beslissingen nemen we altijd al groep.” Een warm nest, zoveel is duidelijk.

Met het oog op de sociale verkiezingen in 2024 is de zoektocht naar nieuw vakbondsbloed gestart. “We spreken mensen aan op de werkvloer en we organiseren soms ook een tweedaagse waar we potentiële nieuwkomers laten proeven van vakbondswerk. Zo krijgen ze de kans om mee na te denken over de thema’s waar we mee bezig zijn,” vertelt Dirk. En die aanpak werkt, getuigt Thomas: “Lien en ik zijn destijds ook op die manier bij de ploeg gekomen. We leerden toen meteen alle anderen goed kennen en we maakten meteen deel uit van de groepsdynamiek. Een heel fijne ervaring.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Afbeelding: Daniël Rys