Steeds meer arbeidsongevallen geweigerd

Ieder jaar worden er meer arbeidsongevallen geweigerd door verzekeraars. In 1985 werd zo’n 2,2 procent van alle arbeidsongevallen geweigerd, nu gaat het al om 14,6 procent. Sinds de eeuwwisseling is het aantal weigeringen verdubbeld. In 2021 kregen meer dan 21.000 mensen zo’n weigeringsbrief in de bus. Vaak gaat het om onterechte weigeringen. “De laatste drie jaar was één op de zes onterecht en ongefundeerd”, zegt Stijn Gryp van het ACV. “Wanneer het gaat over ongevallen met blijvende letsels stijgt het percentage nog”, legt Gryp uit. in 2021 liep het aantal geweigerde ernstige ongevallen op tot bijna 20 procent. “Dit zijn financieel potentieel zware dossiers, met ook grotere impact voor het slachtoffer”.

Stijn Gryp spreekt van een ‘verdienmodel’ voor verzekeraars. “Slachtoffers die niet akkoord gaan, moeten naar de arbeidsrechtbank. Dat is de start van een procedure die meestal jaren duurt.” Hij roept voogdijminister Frank Vandenbroucke op het probleem aan te pakken. “Indien Fedris, het Federaal Agentschap voor de Beroepsrisccio’s, meer mensen en middelen zou hebben, zouden er minder slachtoffers in de kou blijven staan. Op de Dienst Geweigerde Arbeidsongevallen werken een voltijdse en een halftijdse controleur, en vier administratieve medewerkers. In 2021 werden zo’n 3.500 dossiers van de 21.500 geweigerde arbeidsongevallen bekeken. Meer controle zou een ontradend effect hebben en slachtoffers sterker maken”, zegt Gryp.

Bekijk de reportage van Pano: https://shorturl.at/gikDL