Oekraïense werknemers houden economie draaiend

In Oekraïne is de oorlog al meer dan een jaar bezig. Maar intussen houden werknemers de economie in gang. Tijdens een online evenement van internationale vakbonden getuigden werknemers over hun oorlogservaringen.

Yuriy Doroshenko werkte in de Azovstal ijzer- en staalfabriek. Hij getuigde over het verlies van wel honderd collega’s tijdens het beleg van Marioepol. Treinmachinist Maksym Moskalets beschreef hoe hij honderdduizenden mensen moest evacueren, terwijl tanks spoorlijnen blokkeerden en Russische vliegtuigen treinen onder vuur namen. Vitaliy Kvach werkt dan weer voor een nutsbedrijf dat drinkwater voorziet aan een stad van 600.000 inwoners. Zijn collega kwam om het leven toen hij een dam repareerde die door rakketten beschadigd was. Het is maar een kleine greep uit de krachtige getuigenissen die de enorme moed tonen van het Oekraïense volk.

Werknemers lijden altijd onder conflicten. Daarom is het streven naar vrede een fundamentele vakbondswaarde. Vrede is essentieel om werknemers- en mensenrechten veilig te stellen. De internationale vakbondswereld roept daarom op om dringend een einde aan deze oorlog te maken.

www.etuc.org