Vakbonden willen democratie in Myanmar

Twee jaar geleden greep het leger de macht in Myanmar, waarna het de meeste vakbonden verbood. Dit leidde tot een drastische verslechtering van de situatie van werknemers. Werknemers die door collectieve arbeidsovereenkomsten werden beschermd, werden vervangen door tijdelijke werkkrachten zonder rechten. Het leger trad ook hardhandig op tegen vakbonden en hun leden. Momenteel zitten meer dan 60 vakbondsleden onder valse beschuldigingen gevangen. In september 2021 lanceerden internationale vakbonden een campagne. Ze riepen bedrijven met activiteiten in Myanmar op om hun activiteiten te staken en geen nieuwe bestellingen te plaatsen. Sommige bedrijven – waaronder Total, Chevron, Woodside, Telenor, Tesco, Benetton, Aldi South en C&A – trokken zich onmiddellijk terug. Andere, zoals Primark en New Look, schrapten geleidelijk nieuwe bestellingen. Het zijn belangrijke stappen vooruit, maar het leger is nog steeds onrechtmatig aan de macht. Ze schenden mensen- en werknemersrechten. Druk uitoefenen blijft nodig. De mondiale vakbondswereld beschouwt de regering van nationale eenheid (NUG) als enige echte democratische regering van Myanmar.

www.ituc-csi.org