Controle geeft Amazonwerknemers stress

Pakjesbedrijf Amazon heeft een uitgebreid bewakingssysteem om werknemers te controleren. Via o.a. camera’s in magazijnen en bestelbusjes, GPS-tracking voor chauffeurs en handscanners voor logistieke medewerkers controleert Amazon hun productiviteit. De mondiale dienstenvakbond UNI onderzocht de impact van deze tools op het welzijn van werknemers. Ze bevraagden meer dan 2.000 medewerkers uit acht landen. Meer dan de helft (51%) zegt dat het toezicht van Amazon een negatieve invloed heeft op hun fysieke gezondheid. Nog meer werknemers (57%) ervaren een negatieve invloed op hun geestelijke gezondheid. “Ik werd lastiggevallen omdat ik mijn doelen niet haalde, elke dag kreeg ik negatieve feedback,” zei een Engelse magazijnmedewerker met polsproblemen. “Ik moest uitleggen waarom ik de doelen niet kon halen, zelfs met het doktersadvies om mijn handen niet te overbelasten.” Een Duitse pakjesbedeler getuigt dat elke halte of pauze gecontroleerd wordt. Hij kreeg vragen over waarom die soms zo lang duurden. Het Amerikaans ministerie voor Arbeid bevestigt deze praktijken en legde het bedrijf een boete van 56.000 euro op voor de onveilige werksituaties: een inspectie stelde vast dat werkprocessen enkel zijn gericht op snelheid, maar niet op veiligheid. Dat resulteerde al in ernstige verwondingen. Genoeg munitie voor UNI Global om wereldwijd te blijven pleiten voor betere werknemersrechten bij Amazon.

www.uniglobalunion.org

Afbeelding: Shutterstock