Historisch akkoord voor textielwerknemers in Pakistan

Na de ramp bij Rana Plaza in Bangladesh in 2013 ondertekenden de mondiale vakbonden en internationale kledingmerken een akkoord over veiligheid en gezondheid in de textiel- en kledingproductie in dat land. De industriële ramp kostte toen het leven aan 1.134 werknemers.

Negen jaar en duizenden fabrieksinspecties later is er veel verbeterd. Bovendien werd nu ook een internationaal akkoord gesloten voor Pakistan. In 2012 vielen daar tijdens een dodelijke brand in de Ali Enterprises fabriek in Karachi meer dan 250 doden. Dit was het startschot voor de Schone Kleren Campagne om de druk op te voeren. Pakistan is een belangrijk inkoopland voor grote merken.

Dit nieuwe juridisch bindend akkoord garandeert Pakistaanse textielwerknemers vanaf nu een veiligere toekomst. Het voorziet o.a. in onafhankelijke veiligheidsinspecties en klachtenmechanismes, toezicht en ondersteuning bij vastgestelde problemen, sensibilisering voor werknemers… Dit zal het aantal ongevallen en overlijdens op de werkplek doen dalen. Het zal werknemers mondiger maken en steun bieden in de strijd voor hun rechten.

http://www.schonekleren.be

Afbeelding: Kristof Vadino