De Makro-winkels zullen ten laatste begin 2023 de deuren sluiten en het faillissement zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgesproken. Het stond in de sterren geschreven, maar het blijft hard voor de betrokken medewerkers. De onderneming zelf investeerde de laatste tien jaar nog amper in de grote vestigingen en dat was eraan te zien. De Makro-winkels waren visueel onaantrekkelijk geworden en klanten wilden er niet meer gaan shoppen.

Midden juni besliste Metro AG, de moedermaatschappij van Makro België, de stekker eruit te trekken en de Belgische tak te verkopen. Bronze Properties, de nieuwe eigenaar, klonk optimistisch: “We zien opportuniteiten waar anderen ze niet zien!” De onderneming stapte na amper twee maanden echter al naar de rechtbank om bescherming aan te vragen tegen schuldeisers.

ACV Puls had van bij het begin bedenkingen bij deze gang van zaken. Metro AG verkocht de onderneming om niet te moeten opdraaien voor de verschuldigde opzegvergoedingen. Daardoor riskeren de medewerkers nu naar het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO) te moeten stappen om maximaal 30.500 euro bruto te ontvangen. Het klinkt als een groot bedrag, maar valt in het niets bij een volledige opzegvergoeding die rekening houdt met de grote anciënniteit die de meeste medewerkers hebben.

Bij schrijven staat Makro/Metro in de vitrine om geld in het laatje te krijgen voor de schuldeisers. Er kan geboden worden op een deel of het geheel van de onderneming. Huidig CEO Vincent Nolf bood ook. Net iets meer dan de symbolische euro. Dat is onaanvaardbaar voor het personeel. Het is immers niet alleen belangrijk om te zorgen voor tewerkstelling; een goed bod zorgt er ook voor dat de schuldeisers hun geld krijgen én de medewerkers die het bedrijf moeten verlaten nog een ontslagvergoeding krijgen. Het bod van CEO Nolf maakt weinig kans maar zet kwaad bloed bij het personeel en de vakbondsvertegenwoordigers. ACV Puls hoopt dat de overname van Metro rustig kan verlopen en dat de medewerkers van Makro krijgen waar ze recht op hebben.

Auteur: Frederik Vermeulen | Afbeelding: xxx