#MakeAmazonPay-alliantie voerde actie op BlackFriday

Amazon is een grote internationale speler die ook in België volop zijn voetafdruk vergroot. Niet alleen opende het bedrijf een verdeelcentrum voor pakjes in Antwerpen, het kocht een tijdje terug in Hamme ook een bedrijf dat robotica ontwikkelt en produceert. Ook Amazon Web Services (AWS), dat cloud computing-diensten aanbiedt, is actief op de Belgische markt en heeft een groot contract lopen met de Europese Commissie.

Op 25 november vonden er In ongeveer dertig landen stakingen en protesten plaats in het kader van de Make Amazon Pay-campagne. Op deze winkeldag, bekend als Black Friday, wil men een duidelijk signaal geven aan het bedrijf. Dat signaal komt van meer dan tachtig vakbonden, middenveldorganisatie, milieuactivisten en belastingwaakhonden. Samen beschuldigen ze de multinational ervan werknemers, gemeenschappen en de planeet uit te persen.

Mensen over de hele wereld worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud. Tegelijkertijd dwingt Amazon het personeel tot reële loonsverlagingen terwijl het enorme winsten boekt. Het bedrijf stelt alles in het werk om geen of weinig belastingen te moeten betalen en de CO2-uitstoot steeg in 2021 explosief met 18%. De Make Amazon Pay-alliantie eist daarom dat de onderneming zijn werknemers eerlijk betaalt en ook vrijheid van vereniging respecteert. Bovendien moet het ook een eerlijk deel van de belastingen betalen en vraagt men inzet voor echte duurzaamheid op milieuvlak.

www.makeamazonpay.com