Maatregelen tijdskrediet hebben impact op kinderopvang

Kwaliteitsvolle tijd kunnen doorbrengen met je kinderen hoort een vanzelfsprekendheid te zijn. Maar net nu de kinderopvang op losse schroeven staat kiest de regering ervoor om zwaar te snoeien in het tijdskrediet met motief zorgen voor je kind. We spraken Nathalie Winters. Zij volgt voor ACV Puls de kinderopvang op.

De sector staat al onder druk. Wat zal de impact zijn van dit akkoord?

Nathalie: “We zien vandaag dat er veel te weinig kinderbegeleiders zijn. Wie de job nog wel uitoefent, bezwijkt onder de hoge werkdruk. Dat leidt onvermijdelijk tot de sluiting van leefgroepen waardoor ouders op zoek moeten gaan naar alternatieve opvang. Door op dit moment te besparen op het tijdskrediet voor ouders neemt de regering voor vele gezinnen de laatste reddingsboei weg. Wie niet voltijds werkt, valt vanaf 1 januari 2023 volledig uit de boot. Een uitbreiding van het tijdskrediet zou net een antwoord kunnen bieden op de huidige crisissituaties die zich voordoen in de kinderopvang.”

 

“Wie niet voltijds werkt, valt vanaf 1 januari uit de boot.”

 

“We willen allemaal het beste voor onze kinderen maar wil onze regering dat ook? Het wordt hoog tijd dat onze Federale regering haar oogkleppen afzet en breder kijkt. Ouders hebben lak aan wie de regels bedenkt en verandert. Ze willen alleen hun werk en gezin beter op elkaar kunnen afstemmen. Kortom, ze horen niet de dupe te zijn van ongecoördineerde beslissingen op politiek niveau. De Federale en Vlaamse regels moeten op elkaar afgestemd worden om de problemen fundamenteel aan te pakken.”

Duurzame maatregelen zijn nodig om het tij te keren?

Nathalie: “Maak de sector van de kinderopvang opnieuw aantrekkelijk voor elke betrokkene. Verlaag het aantal kinderen per kinderbegeleider. Voorzie in een voldoende toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand aanbod. Breid het tijdskrediet met motief zorgen voor je kind verder uit en zorg dat ouders niet financieel kopje onder gaan. Zo kan iedereen een bewuste vrije keuze maken en zorgen we samen voor onze toekomst van morgen. Het zijn onze kinderen die ervoor zullen zorgen dat wij later van onze oude dag kunnen genieten.”

Auteur: Nele Simons | Illustratie: Davien Dierickx