Werk je met een interimcontract? Interim United staat voor je klaar!

Je premies

Interim United wil interimmers dezelfde rechten geven als vaste werknemers. In heel wat sectoren krijgt de vaste ploeg op het einde van het jaar een extraatje. Voor interimmers is er de vlotte uitbetaling van de eindejaarbonus via het ACV. Wie het afgelopen jaar lang genoeg als interimmer aan de slag was, krijgt vanzelf een attest in de bus. Het volstaat dat te bezorgen aan een ACV Puls-contactpersoon of -kantoor. De hoogte van de bonus is een percentage van wat je in de afgelopen periode verdiende.

Voor ACV-leden komt boven op de eindejaarbonus ook een syndicale premie van 112 euro. Logisch, want dankzij de vakbondsbijdrage van de leden profiteren alle interimmers mee van de stappen vooruit waar de werknemersbeweging voor blijft gaan. Een deeltje van het lidgeld krijg je als ACV-lid jaarlijks terug vanuit het sectorfonds: dat is een kwestie van solidariteit.

Sancties bij misbruik dagcontracten

De focus in het overleg lag dit jaar opnieuw op de problematiek van de dagcontracten. Eindelijk is het gelukt: in de zomer werd een akkoord bereikt over extra beperkingen op dagcontracten, vanaf 1 januari 2023. Ondernemingen die overdreven gebruik maken van die superflexibele contracten, worden gestraft met een extra RSZ-bijdrage. Als individuele interimmer merk je daar op het eerste zicht weinig van. Toch is dit een belangrijke stap vooruit. Want rond interim bestaan al heel wat regels en voorwaarden: dagcontracten mogen enkel dienen om onverwachte, uitzonderlijke pieken op te vangen. Maar in de praktijk worden die beperkingen vaak omzeild. Een sanctie is dus echt wel nodig.

 

“Interim United wil interimmers dezelfde rechten geven als vaste werknemers.”

Tussen 2015 en 2020 waren de helft van alle interimcontracten dagcontracten. In 2019 en 2020 ging het ondanks de coronacrisis telkens om minstens 2,5 miljoen contracten. Door te werken met opeenvolgende dagcontracten schuiven bedrijven de kost voor superflexibele arbeid af op de sociale zekerheid. Mensen die met dagcontracten werken, zijn vaker werkloos en kunnen bij ziekte niet terugvallen op gewaarborgd loon van het bedrijf.

Dagcontracten zorgen voor een erg belastende onzekerheid. Werktijden zijn vaak grillig en kunnen dag per dag verschillen. Dat maakt het plannen van een privéleven zo goed als onmogelijk. Ook het maandinkomen blijft onvoorspelbaar. Bij de bank aankloppen voor een woonhypotheek? Met enkel dagcontracten op zak kan je je die moeite net zo goed besparen.

Interim United is dus best wel tevreden met deze stap vooruit, maar het werk is niet af. Op korte termijn ligt een evaluatie van tweedaagse contracten ook op tafel. Vooral om uit te sluiten dat het probleem gewoon verschoven wordt. Een ander fundamentele kwestie zijn de commerciële afspraken tussen uitzendkantoor en ondernemingen. Vaak wordt daarin overeengekomen dat het bedrijf geen vast contract mag aanbieden vooraleer een afgesproken interimperiode voorbij is. Dat ontneemt startende werknemers heel wat kansen: daar gaat Interim United tegenin.

Samen sterk

Interim United zet met ACV Puls sterk in op het bereiken van interimmers via vakbondswerking in bedrijven en instellingen. Vaak zijn er heel wat praktische hindernissen te overwinnen om als afgevaardigde in contact te komen met de wisselende interimploeg. Werkgevers geven niet altijd vlot toegang tot de contactgegevens van nieuwe interimmers, nochtans een voorwaarde om een warm vakbondswelkom te organiseren. Als interimmer is het daarom een goed idee om zelf je tewerkstellingsgegevens bij ACV bekend te maken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat een ACV Puls-aanspreekpersoon op het werk jou contacteert, om samen te checken of alles loopt zoals het hoort.

Check www.interimunited.be

Auteur: Lieveke Norga | Afbeelding: ACV – Interim United