Flexi-jobs maken probleem in cultuursector nog groter

De vergoedingen voor freelancers in de cultuursector zijn te laag. Dat blijkt uit een bevraging van ACV Puls. Liefst 61% van de cultuurwerkers die de bevraging invulden, verdienen te weinig om rond te komen. 35% zit zich genoodzaakt er nog een tweede job bij te nemen. En sparen is al helemaal geen optie voor twee derde van de bevraagden. Veelal werken de freelancers via korte contracten, waar evenwel nog altijd wat onbetaald werk bovenop komt. Een paar uur per dag is eerdere regel dan uitzondering.

Dat de regering nu flexi-jobs in de sector wil invoeren, valt dan ook slecht. “In een sector die al kreunt onder de onzekere contracten, zal het systeem van de flexi-jobs de instabiliteit van de tewerkstelling enkel doen toenemen. Flexi-jobs worden dan een deel van het probleem, niet van een oplossing,” legt Tijs Hostyn uit, die de sector voor ACV Puls opvolgt. ACV Puls vraagt daarom dringend overleg over de maatregel. “Het is niet aan de overheid om flexi-jobs in te voeren. Laat de sociale partners in de sector zelf beslissen of ze die willen.”

www.cultuurvakbond.be