Adidas weigert werknemers te betalen

Adidas profileert zich graag als duurzaam bedrijf. Maar dat is niet altijd de realiteit. In volle pandemie liet ze werknemers in haar toeleveringsketen in de steek zonder job en het loon waar ze recht op hebben. Alleen al in acht fabrieken van leveranciers in Cambodja gaat het over 11,7 miljoen euro loon.

Verder werden werknemers van de Hulu Garment-fabriek in Cambodja aan het begin van de pandemie ontslagen. Zij hebben nog 3,6 miljoen euro tegoed. In mei 2022 staakten 5.600 arbeiders van een andere Adidas-leverancier in Cambodja wegens onbetaalde lonen. De fabriek reageerde door de vakbondsleiders te laten arresteren. De loondiefstal strekt zich uit tot ver buiten Cambodja.

De Schone Kleren Campagne en vakbonden vinden het hoog tijd voor een uitbetaling van de lonen en ontslagvergoedingen, en eisen respect voor vrijheid van vereniging. Ze zetten eind oktober hun eisen kracht bij tijdens een wereldwijde actieweek. Teken de petitie op adidas-steals.com/take-action.

Meer informatie: cleanclothes.org/PayYourWorkers