Veiligheid in Pakistaanse textielindustrie

Het is tien jaar geleden dat een bedrijfsbrand in Pakistan het leven kostte aan meer dan 250 werknemers in de kledingindustrie. Maar ook nu nog blijft veiligheid op de werkplek er een groot probleem. De afgelopen achttien maanden telde Pakistan meer dan een dozijn incidenten met doden en gewonden in kledingfabrieken. Uit onderzoek van de Schone Kleren Campagne blijkt dat slechts driekwart van de werknemers in die fabrieken toegang had tot vrije vluchtwegen. In de sector werken meer dan vier miljoen arbeiders voor grote wereldmerken als Levi’s, H&M en Ikea. Het is dan ook belangrijk dat Uni Global Union (mondiale retailvakbond) en IndustriAll (mondiale industrievakbond) aan tafel zitten met deze grote merken.

Hoog tijd voor bindende afspraken die de veiligheid van werknemers in Pakistan garanderen. In 2013 gebeurde dit in Bangladesh naar aanleiding van de ramp in Rana Plaza. Het gaf een belangrijke push aan de veiligheid van textielwerknemers in het land. Ook in Pakistan hebben de vakbonden al grote stappen vooruit gezet om tot bindende afspraken te komen. Ze hopen op korte termijn concreet te kunnen werken aan een veilige toekomst voor alle textiel- en kledingarbeiders in Pakistan.
www.uniglobalunion.org