De Betermakers: vakbondswerk van lange adem bij Krëfel

Het afgelopen jaar verliep soms rumoerig voor de 1.500 werknemers van Krëfel. Maar dat hield de Pulsploeg niet tegen om degelijk vakbondswerk te verrichten.

Met vijf zijn ze. Yves L en Yves B, Cindy, Myriam en Hilde zitten verspreid over twee filialen en het hoofdkantoor. Van daaruit zetten ze zich, de meesten al heel wat jaren, in voor hun collega’s. Dat doen ze overigens niet alleen, maar in een mooie samenwerking met hun Franstalige vakbondscollega’s van CNE en arbeidersvertegenwoordigers van ACV Metea. Samen staan ze sterk tegenover een werkgever die het hen niet altijd makkelijk maakt.

 

“Maar we laten niet los!”

 

“De houding van de directie is niet altijd wat het moet zijn.” vertelt Yves. “Ze lijken open te staan voor een samenwerking, maar als we voorstellen op tafel leggen duurt het lang voor er daadwerkelijk iets verandert.” Toch laat de ploeg zich niet ontmoedigen en bijten ze zich vast in hun dossiers. Hilde: “Al duurt het soms jaren, we geven niet op. Samen met onze collega’s van CNE en ACV Metea kwamen we op voor maaltijdcheques voor onze poetsploeg. We zijn er enorm lang mee bezig geweest maar begin 2021 is het dan toch gelukt.” Ook de drinkfonteintjes in het hoofdkantoor zijn er na jarenlang onderhandelen – en een veel te warme zomer – gekomen.

En waar loopt het dan precies mis? “Communicatie,” verklaart Myriam. “Vaak sijpelt de berichtgeving van de directie niet door tot bij ons en onze collega’s. Of het loopt via verschillende kanalen binnen, waardoor foute interpretaties meer vragen dan antwoorden opleveren.”

Daar probeert de Pulsploeg iets aan te veranderen. “In een Facebook-groep proberen we de informatie voor onze leden te stroomlijnen. Zo is er één kanaal waarop alle vakbondsnieuws verschijnt. Zo proberen we het overzichtelijk te houden voor onze Krëfel-collega’s,” legt Hilde uit. “En de mensen die niet in deze Facebook-groep zitten, weten ons wel telefonisch te vinden of spreken ons aan op de werkvloer of tijdens onze winkelbezoeken. Na al die jaren kennen ze ons intussen wel,” vult Yves aan.

Het verlanglijstje voor de toekomst is nog lang, vertelt Hilde. “We willen het hier samen beter maken de Krëfel-werknemers, arbeiders én bedienden. De loon- en arbeidsvoorwaarden opkrikken is een werk van lange adem. Maar we laten het niet los.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Afbeelding: Daniël Rys