Internationale conventie over huispersoneel is tien jaar

Al decennia komt de National Domestic Workers Movement (NDWM) van zuster Jeanne Devos op voor de rechten van huispersoneel. “Er is sinds het ontstaan van de NDWM in 1985 enorm veel gebeurd,” legt vakbondssecretaris Julie Hendrickx van ACV Puls uit. “Maar nog altijd haalt een Indiase medewerkster van de NDWM elke maand in de luchthaven lijken op uit Qatar. Huispersoneel en ambassadepersoneel zijn moderne slaven in die regio. Er is dus nog een hele weg te gaan.”

 

“Nog altijd komen er lijken uit Qatar aan in de luchthaven”

 

De betrokkenheid van Julie Hendrickx bij de NWDM is niet toevallig. Ze is de adoptiedochter van de zus van zuster Jeanne Devos, de Vlaamse missiezuster die in de jaren ’50 van de vorige eeuw naar India trok en er door haar inzet voor huispersoneel een moderne invulling gaf aan haar apostolische keuze.

Het werk van Jeanne Devos is je wellicht met de paplepel ingegeven?

Julie: “Inderdaad. Als kind schreef ik brieven naar ‘tante Jeanne’. Als zestienjarige ben ik haar samen met mijn familie gaan opzoeken en zag ik met eigen ogen hoe haar inzet echt een verschil maakte. Sindsdien ben ik me steeds meer gaan engageren. In 2018 heb ik het boek ‘Alsof de Weg ons zocht’ geschreven, om het belang van haar werk en dat van de beweging vast te leggen. Het boek werd uitgegeven bij Lannoo. De derde druk is inmiddels uitverkocht.”

Op 10 november organiseer je een event om de balans te maken van wat haar werk teweeggebracht heeft.

Julie: “Het belang van haar werk kan nauwelijks overschat worden. Net zoals in België in de 19e eeuw vrouwen en meisjes naar de steden trokken om er te gaan ‘dienen’, trekken in India en andere landen vandaag nog steeds vrouwen van het platteland naar de steden om er in de huizen van de rijken te werken. Onder impuls van Jeanne Devos heeft het huispersoneel in Mumbai zich verenigd en zijn ze politieke druk beginnen uitoefenen om de moderne slavernij aan te pakken. In 2011 leidde dat tot Conventie 189 in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Die geeft rechten en een statuut aan huispersoneel. De Belgische delegatie bestond toen uit Jeanne Devos, de ngo WSM en ACV Voeding en Diensten. Ook zij waren toen actief rond huisarbeid en uitbuiting, in verschillende landen. Naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de conventie maken we nu samen de balans op van wat de conventie betekend heeft voor de driehonderd miljoen ‘huiswerkers’ in België, Europa en de wereld.”

 

“Tien jaar na Conventie 189 maken we de balans op van wat de conventie betekend heeft voor driehonderd miljoen ‘huiswerkers’ in België, Europa en de wereld.”

 

Hoe ziet die balans er volgens jou uit?

Julie: “Die vraag leg ik voor aan mijn panel op 10 november. Slechts 35 van de 187 aangesloten landen bij de IAO hebben de conventie al geratificeerd. In die landen werden de afspraken dus omgezet in nationale wetgeving. Maar in al die andere landen dus niet. Ik verwacht dat mijn panel daar toch enige nuance in zal brengen. Maar, zelfs in landen waar er op wettelijk vlak niet veel veranderd is, heeft de conventie toch een verschil heeft gemaakt. Ze heeft vakbonden, bewegingen, en zelfs overheden gemotiveerd om bijvoorbeeld onveiligheid op de werkvloer aan te kaarten of om ongewenst seksueel gedrag tegen huispersoneel op de agenda te zetten. Er worden wel degelijk stappen vooruit gezet.”

 

“Het belang van het werk van zuster Jeanne Devos kan nauwelijks overschat worden. Door haar inzet staan de rechten van het huispersoneel wereldwijd op de agenda.”

 

België heeft de conventie wel getekend. Is sindsdien alles hier koek en ei?

Julie: “Ook dat zal mijn panel nuanceren. Ons dienstenchequesysteem is uniek in de wereld. Het zorgt sinds 2004 voor een basisomkadering. Maar niet alle dienstenchequebedrijven bieden dezelfde zekerheid. ACV Voeding & Diensten ijvert al jaren voor goede arbeidsomstandigheden voor huispersoneel, maar een bevraging leerde dat een derde van de werknemers zich onveilig voelt. Het gaat dan niet altijd over fysiek geweld, maar ook seksueel getinte opmerkingen, ongepaste aanrakingen, wanbetaling, beschuldigingen van diefstal, … zijn schering en inslag. En wat met mensen zonder papieren in ons land? Ook onder hen zijn poetshulpen. Je ziet: reden genoeg om het gesprek aan te gaan!”

Tien jaar Conventie 189

De verjaardag van de IAO-conventie wordt gevierd op 10 november in Leuven. Wil je er graag bij zijn? Dat kan! Tussen 14 en 16 uur ben je welkom op een gespreksnamiddag in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 in Leuven. Julie leidt de gesprekken in goede banen. Ben je er graag bij? Geef dan een seintje aan julie.hendrickx@acv-csc.be.

Alsof de weg ons zocht

Het boek ‘Alsof de weg ons zocht’ dat Julie schreef over Jeanne Devos en haar werk in India is niet meer te koop in de boekhandel. Toch geïnteresseerd? Dan kan je het boek rechtstreeks kopen bij de auteur. Het boek kost 30 euro. De opbrengst gaat integraal naar de NDWM. Bestellen kan via julie.hendrickx@acv-csc.be. Het boek is uiteraard ook verkrijgbaar op 10 november in Leuven.

Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: BelgaImage