Lobbywerk van Uber hypothekeert betere arbeidsvoorwaarden

We hebben jouw hulp nodig! Platformarbeid is een nieuwe vorm van betaald werk. Het wordt georganiseerd via digitale platformen zoals Uber, Deliveroo en Listminut. De Europese Commissie schatte de inkomsten van deze sector in 2020 in de EU op maar liefst 20 miljard euro en er zijn meer dan 500 digitale platforms en 28 miljoen platformwerkers – bijna altijd zelfstandigen.

In de meeste landen hebben ze amper of geen arbeidsbescherming. Uitbuiting is nooit ver weg. In december lanceerde de Europese Commissie een voorstel om dit te verbeteren, maar door de extreme lobbypraktijken van Uber dreigen de voorstellen een lege doos te worden. Zo had Uber twaalf vergaderingen met de Commissie zonder dit openbaar te maken – wat nochtans hoort.

Neelie Kroes, voormalig vicevoorzitter van de Commissie, lobbyde in het geheim mee voor Uber. In 2013 gaf Uber 50.000 euro uit aan lobbywerk; in 2020 bijna 800.000 euro. Daarom roept het Europees Vakverbond (EVV) op om het wetgevingsproces op pauze te zetten. Het Europees Parlement moet eerst de lobbypraktijken onderzoeken en de officiële erkenning van Uber-lobbyisten zolang opschorten. Om deze vraag kracht bij te zetten, lanceerde het EVV samen met WeMove een petitie. Zet zeker jouw handtekening!

https://act.wemove.eu/campaigns/uber