De Betermakers: Samenwerken over de taalgrens bij Action

Winkelketen Action heeft filialen in het hele land, hun vakbondsploeg vormde zich dan ook over de taalgrens heen. De personeelsafgevaardigden van ACV Puls en CNE (onze Franstalige tegenhanger) werken samen aan een gezamenlijk doel: het beter maken voor de werknemers bij Action.

“De taal is soms een drempel,” erkent hoofdafgevaardigde Elsy De Roeck, “maar met onze smartphone in de hand passen we daar tijdens vergaderingen wel een mouw aan.” En op Facebook vertaalt een tweetalige collega netjes alle info en updates. Samen staan de militanten sterker – ook al zijn de uitdagingen in de twee landsdelen niet altijd dezelfde. “In Vlaanderen stuiten we nu heel erg op personeelstekorten, terwijl dat in Wallonië veel minder een probleem is.”

Van de 2.200 vaste werknemers bij Action is meer dan de helft lid van de groene vakbond. Zij worden vertegenwoordigd door een ploeg van 16 vakbondsafgevaardigden – 5 bij ACV Puls en 11 bij de Franstalige tegenhanger CNE. Om bij die wijdverspreide groep de vinger aan de pols te houden, doet de vakbondsploeg regelmatig winkelbezoeken. “Maar we houden ook contact via Facebook, Whatsapp en regelmatige nieuwsbrieven. Rond specifieke punten meten we de temperatuur via enquêtes of polls.”

De communicatie met de achterban verloopt vlot. Maar met de directie zit er soms nog ruis op de lijn. “Zeker in het begin was het voor CNE heel moeilijk om erkend te worden door de regionale directies”, legt Rudi Tuloglu uit. “We hebben dan uiteindelijk moeten aankloppen bij de algemene directie en dreigen met acties voor er verbetering kwam. En ook vandaag verloopt het nog niet optimaal.” Aan Vlaamse kant stellen problemen zich minder: “Wij hebben een structuur opgezet die ervoor zorgt dat we regelmatig samenzitten met de verschillende rayonleiders in Vlaanderen. Dat loopt nu redelijk goed”, vult Elsy aan.

Tijdens onderhandelingen gaat het er soms stevig aan toe. Maar de resultaten volgen. “Zo kregen we het voor elkaar dat werknemers, ongeacht de gewerkte uren, een maaltijdcheque per gewerkte dag ontvangen. We konden ook de coronapremie van 250 naar 350 euro optrekken.” En zo staan er nog wel wat dingen op het verlanglijstje. Een recent hot item is alvast de vier dagen-werkweek. “Hoe groter onze vakbondsploeg, hoe sterker we staan in het overleg. Dus is dit meteen ook een warme oproep naar geïnteresseerde Action-collega’s om mee te werken. Ons tof team zal je met open armen ontvangen.”

Auteur: Sofie Van Der Vreken | Afbeelding: Daniël Rys