Heb je eindelijk je eerste job te pakken?

Eindelijk! mijn eerste job!

Dan is het is belangrijk om je arbeidsovereenkomst goed te lezen alvórens ze te ondertekenen. Stel gerust vragen aan je werkgever of win advies in bij ACV Puls. We zijn er om je bij te staan.

Type arbeidsovereenkomst

Belangrijk om weten is welk type arbeidsovereenkomst je afsluit: een contract voor bediende of arbeider, een voltijds of deeltijds contract, een contract van onbepaalde of bepaalde duur.

Het type contract bepaalt mee welke arbeidsrechtelijke regels van toepassing zijn. Zo zal de afgesproken duur van de arbeidsovereenkomst mee bepalen hoe en wanneer je contract eindigt of kan beëindigd worden. Ook moeten bv. arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur of deeltijdse arbeid schriftelijk worden vastgesteld.

Essentiële elementen van de arbeidsovereenkomst

Het is sterk aan te raden om je loon- en arbeidsvoorwaarden duidelijk en precies op te nemen in de arbeidsovereenkomst zelf:

  • de datum waarop je tewerkstelling van start gaat, alsook de duur van je overeenkomst
  • je functie of het overeengekomen werk
  • je arbeidsplaats (en bv. de mogelijkheden tot telethuiswerk)
  • je brutoloon (check zeker of je correct betaald wordt)
  • je extralegale voorwaarden (denk maar aan maaltijdcheques, een laptop, een smartphone, een groepsverzekering, een bedrijfswagen, …)
  • je werkrooster of arbeidsregime (de dagen en uren waarop je werkt)

Een deel van je loon- en arbeidsvoorwaarden wordt ook bepaald door de sector waarin je werkt (het paritair comité) en door afspraken gemaakt op ondernemingsniveau (cao, arbeidsreglement, policy). Het is van belang een goed zicht te krijgen op die afspraken.

Addertjes onder het gras

Soms worden specifieke bedingen opgenomen in de arbeidsovereenkomst, zoals bv. een concurrentiebeding (waardoor je niet bij een concurrent mag gaan werken als je zelf vertrekt), een exclusiviteitsbeding (waardoor je geen bijjobs mag uitvoeren) of een clausule waarin intellectuele eigendomsrechten op creaties (bv. auteursrechten) aan je werkgever worden overgedragen. Win hierover zeker advies in bij je vakbond.

Sowieso is een proefbeding enkel nog mogelijk in een arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid of uitzendarbeid.

Vergeet ten slotte geen ondertekend origineel van de arbeidsovereenkomst mee te nemen. En veel succes in je nieuwe uitdaging!

Lees er meer over op www.hetacv.be/acv-puls/ledenvoordelen-acv-puls/contractadvies. Of neem contact op met ACV Puls in je regio.

Auteur: Bram Van Goethem | Afbeelding: Shutterstock