Acties bij Amazon in Verenigd Koninkrijk

Amazon is volop bezig om een Belgische versie van hun webwinkel uit te bouwen. In het najaar opent de e-commercegigant ook een eerste eigen bezorgcentrum te Antwerpen. In het Verenigd Koninkrijk wordt intussen actie gevoerd in diverse Amazon-vestigingen.

Het protest startte spontaan toen honderden magazijnmedewerkers in Tilbury op straat kwamen tegen een loonsverhoging van 0,41 euro per uur. De werknemers vragen 2,4 euro per uur extra om de stijgende levensduurte het hoofd te kunnen bieden. Amazon kan dit, als één van de meest winstgevende bedrijven op de planeet, perfect betalen. Maar het bedrijf weigert met de vakbonden in gesprek te gaan.

Vanuit Tilbury deinde het ongenoegen uit naar diverse andere Engelse vestigingen. Stakingen zijn bij Amazon geen nieuw fenomeen. Het inkomen van het personeel ligt er vaak honderden euro’s lager dan bij werknemers in vergelijkbare ondernemingen. Via de mondiale dienstenvakbond UNI voeren vakbonden wereldwijd de druk op. In Duitsland leidde dit tot een verhoging van het uurloon.

www.uniglobalunion.org