Wit-Rusland valt onafhankelijk vakbondsleiders aan

In april zijn in Wit-Rusland meer dan 20 vakbondsleiders opgepakt. Minstens tien van hen zitten nog steeds vast met beperkte of geen toegang tot hun familie, vakbondscollega’s en zelfs advocaten. Ze worden beschuldigd van ernstige verstoring van de openbare orde. Ze riskeren vier jaar gevangenis.

Zo ondermijnt Wit-Rusland onafhankelijke vakbonden. Via een verstrenging van de wetgeving willen ze hun activiteiten als ‘terrorisme’ bestempelen, zoals ook al met politieke tegenstanders gebeurt. Werknemers worden bij vermoedelijk lidmaatschap ontslagen, zeker in de publieke sector. De onafhankelijke vakbonden in Wit-Rusland roepen luid om internationale solidariteit.

Ze vragen steun om de druk op de regering te verhogen, de aanval op vakbonden te stoppen en de gearresteerde vakbondsleiders vrij te krijgen. Het Internationaal Vakverbond (IVV) noemt de arrestaties een poging om vakbondswerk te criminaliseren. Het Loekasjenko-regime probeert via intimidaties van de onafhankelijke vakbeweging uit te roeien en zo basisrechten van werknemers aan te tasten.

Steun de Wit-Russische vakbonden op www.labourstartcampaigns.net