In beweging | Matthijs Nijboer & Thomas Van Slobbe

De burgerbeweging is een term die nog niet in de Dikke van Dale is opgenomen. Anders dan bijvoorbeeld de ‘milieu­beweging’ is de burgerbeweging ook geen eenduidige, centraal gestuurde beweging met een duidelijke missie, maar een maatschappelijk fenomeen. De burgerbeweging bestaat uit mensen die betrokkenheid tonen bij hun leefomgeving en van daaruit in beweging komen. De leden hebben soms tegengestelde meningen, die zich desondanks steeds tot elkaar verhouden. De burgerbeweging levert betrokkenheid, denkkracht en daadkracht.

Ook voor duurzame dilemma’s is de burgerbeweging van waarde. Duurzaamheidsthema’s zijn vaak complexe vraagstukken en laten zich lastig eenduidig oplossen. Wat goed is voor het ene aspect van het complexe probleem, kan dan weer een nadeel zijn voor een ander aspect.

‘In beweging’ van Matthijs Nijboer en Thomas Van Slobbe onderstreept de waarde van de burgerbeweging voor Nederland. Hoe belangrijk het is om burgers werkelijk mee te laten denken, in plaats van ‘bent u voor of tegen?’. Het levert interessante uitkomsten op waar elke politieke bestuurder zijn of haar voordeel mee kan doen.

Interesse in dit boek? Stuur dan je naam en adres vóór 26 augustus 2022 naar topboek@acv-csc.be en maak kans op één van de drie exemplaren die we gratis weggeven.