Ga je deze zomer aan de slag als jobstudent? Hieronder vind je de belangrijkste regels. Net zoals vorige jaren kan er hier of daar nog altijd wat veranderen. Voor de meest actuele informatie en advies staat Jong ACV voor je klaar. Of volg Jong ACV op sociale media. Dan lees je daar alle details.

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. Elke student krijgt een individuele teller van 475 uren per kalenderjaar. Je eigen teller vind je op www.studentatwork.be.

Gedurende die 475 uren wordt van je loon als jobstudent een socialezekerheidsbijdrage van 2,71% afgehouden. Werk je meer dan 475 uren? Dan wordt vanaf het 476e uur de normale socialezekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%), maar bouw je ook vakantierechten op. Een jobstudent die de normale socialezekerheidsbijdrage betaalt, is eigenlijk beter af.

Groeipakket

Minderjarigen verliezen hun recht op het groeipakket niet door te werken. Meerderjarigen mogen in Vlaanderen maxi­maal 80 uur per maand werken om het groeipakket te behouden. De eerste 475 uur aan de verlaagde socialezekerheids­bijdrage tellen niet mee. Woon je in Brussel, dan ligt de grens op 240 uur per kwartaal, maar hoef je het derde kwartaal niet mee te tellen.

Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt als je in Vlaanderen woont of 240 uur per kwartaal als je in Brussel woont.

Belastingen

Om thuis fiscaal ten laste te blijven, mag je niet meer verdienen dan een bepaald plafond. Hier zit een hele berekening achter, maar voor wie voornamelijk als jobstudent werkt, is het simpel: in 2022 (aanslagjaar 2023) mag je als kind van gehuwde (of wettelijk samenwonende) ouders maximaal 7.272,50 euro belastbaar inkomen verdienen. Als kind van een alleenstaande ligt de grens op 9.210 euro. Ga je daar over, dan ben je niet langer fiscaal ten laste en betalen je ouders dus meer belastingen.

Zelf moet je als jobstudent pas belas­tingen betalen als je belastbaar inkomen in 2022 hoger is dan 13.242,86 euro. Het ‘belastbaar inkomen’ vind je telkens op de loonfiche terug.

Contacteer ons!

Met deze uitleg kom je al een heel eind. Toch nog vragen?

Dan kan je mailen naar isa@acv-csc.be of bellen naar 02 244 35 00 (ma-do 13-17u & vr 9-12u). Chatten kan ook, via www.chatmetisa.be of via Facebook en Instagram.

Auteur: Nelis Jespers |  Afbeelding: Adobestock