800 Engelse P&O werknemers via Zoom ontslagen

Op 17 maart ontsloeg de Engelse ferrymaatschappij P&O 800 werknemers via een opgenomen video in een Zoom-vergadering. Deze beslissing was genomen zonder enig overleg met werknemers of vakbonden. De ontslagen werknemers werden onmiddellijk uit de ferries ge√ęscorteerd door private beveiligingsdiensten. De nieuwe bemanning stond al klaar. Die werkt via uitzendarbeid en tegen een loon onder de Engelse minima. P&O noemde de beslissing noodzakelijk om tot leefbare bedrijfsactiviteiten te komen.

De eigenaar van P&O Ferries is DP World. Het bedrijf profileert zich als duurzaam bedrijf met respect voor mensenrechten. Tijdens de pandemie boekte het recordwinsten, maar ontving tegelijk ook Britse noodfondsen. Uit een gelekte memo blijkt dat enkele ministers op de hoogte waren van het voornemen van P&O Ferries om deze werknemers te ontslaan, maar deden niets om het te stoppen. Het ontslag lokte verontwaardigde reacties uit, met demonstraties en protestacties. Daarop riep de Britse transportminister de Britse CEO op om ontslag te nemen en de beslissing gedeeltelijk terug te draaien. Druk zal nodig blijven om deze wantoestand terug recht te zetten.

www.itfglobal.org