Racisme op de werkvloer helpt niemand vooruit

Dominique Callandt is administratief bediende in woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht in Ieper. Vorig jaar volgde ze een vakbondswebinar rond het thema ‘racisme en discriminatie’. Ze hoorde er verhalen over racisme die ze zelf op de werkvloer gelukkig niet meemaakte. Maar het thema raakte haar genoeg om toch ook in de eigen instelling aan de slag te gaan. In Huize Wieltjesgracht ondertekende ze samen met de directie het ‘Handvest tegen racisme en discriminatie’. Met dat handvest wil het ACV de strijd tegen racisme op het werk onder de aandacht brengen.

“In de zorg werkt steeds meer personeel van buitenlandse afkomst. Dat heeft bij ons nooit echt tot problematische situaties geleid. Maar in het begin was het voor sommige bewoners wel wat vreemd. Ik herinner me dat een Cubaanse verpleegster aanvankelijk wel wat vreemd werd aangekeken. “Een schat van een dame. Maar sommige bewoners keken raar op. Het was de eerste keer dat ze door een vrouw met een andere huidskleur werden verzorgd. Ik begrijp die reactie. De vrees voor het onbekende. Gelukkig speelt dat intussen veel minder. Personeel met een kleurtje is veel minder uitzonderlijk geworden.”

PM03_Discriminatie1

Werkpunten

Toch zijn er nog werkpunten. “Op onze onderhoudsafdeling werkt nu een collega uit Rwanda. Ze is daar gevlucht. In haar thuisland werkte ze als verpleegster. Maar hier komt ze voor die job niet in aanmerking. Dat frustreert haar. Begrijpelijk, want iedereen wil toch de job uitvoeren waar hij of zij voor opgeleid is? Maar het is ook voor ons jammer. Want verpleging is een knelpuntberoep. We zijn altijd op zoek naar extra handen aan het bed. Schakel die diploma’s dan toch gelijk! Maar dat kan dus niet. Ik heb haar daarom gesuggereerd om een opleiding te volgen en zo terug in de verpleging te komen. Maar dat is niet evident voor een alleenstaande moeder met vier kinderen.”

De werkgever overtuigen om mee het handvest te tekenen, was niet echt moeilijk. “Er is hier altijd een open beleid geweest rond racisme. Soms hebben nieuwkomers een wat langere inwerkperiode nodig, maar dat is nooit een punt geweest. Onze instelling heeft aandacht voor diversiteit.” Toen Dominique vorig jaar een eerste actie rond discriminatie opzette, was dat dan ook geen probleem. “We verdeelden toen stickers en buttons met de slogan ‘Ik durf te reageren’ en ‘Iedereen is gelijk’. Dat maakte het thema op de werkvloer bespreekbaar. Ook met de bewoners. Het leidde tot fijne gesprekken.”

PM03_Discriminatie3

Handvest

Het handvest is nu een volgende stap. Daarin engageren de vakbond en de werkgever zich ertoe om discriminatie in de instelling tegen te gaan. Hoe dat precies concreet vertaald zal worden, wordt nog verder uitgewerkt in het Comité voor Bescherming en Preventie op het Werk. Maar Dominique heeft al meteen een mogelijk eerste actiepunt. “Er is een leverancier die manifest weigert om naar vrouwen te luisteren. Als wij vragen om iets op een bepaalde plek af te zetten, zet hij het liefst ergens anders. Dat is niet ok. Ook dát is discriminatie. We hebben hem daar al meermaals op aangesproken. Maar misschien moet de boodschap eens van onze werkgever komen? Misschien maakt dat meer indruk op hem.”

Wil je meer weten over hoe het ACV werkt rond racisme en discriminatie? Dan vind je alle info hier

Wil je een melding maken van discriminatie op je werk? Dat kan hier

Auteur: Jan Deceunynk  | Illustraties: Davien Dierckx