Veiligheid en gezondheid in de Europese non profit

De sociale en gezondheidssector heeft zwaar geleden onder de coronapandemie. De Europese vakbond EPSU trekt een aantal belangrijke lessen uit een Europees onderzoek naar de veiligheid en gezondheid van werknemers in deze sector. Het spreekt voor zich dat werkdruk en stress zijn toegenomen door de massale zorgvraag in combinatie met het personeelstekort. Dit vraagt verbeteringen in loon- en arbeidsvoorwaarden, bescherming van werknemers tegen geweld en intimidatie…

De pandemie zorgde voor posttraumatische stress bij werknemers door de hoge ziekte- en sterftecijfers op de werkplek. Het is cruciaal om deze risico’s te erkennen en bespreekbaar te maken. Verder zijn er ergonomische risico’s verbonden aan het werk. Automatisering en digitalisering kunnen die volgens EPSU helpen beperken. Om het welzijn van het personeel te meten, gebruikt men soms ook AI-instrumenten zoals smartwatches. Het is belangrijk dat werknemers hierover geïnformeerd en gehoord worden.

www.epsu.org | http://osha.europa.eu