Vragen over landingsbaan gaan de hoogte in

De voorbije periode kregen de secretariaten van ACV Puls opvallend veel vragen over landingsbanen. De reden daarvoor is niet meteen duidelijk. Maar dat je met die vraag bij ACV Puls aan het juiste adres bent, staat als een paal boven water.

De mensen die bij haar aankloppen hebben zich meestal eerst vluchtig online geïnformeerd. Maar hoe de vork precies in de steel zit, weten ze daarmee niet. “Dat is logisch. De regels zijn nogal complex en hangen sterk af je je individuele situatie. Je leeftijd, je gewerkte jaren, de sector waarin je werkt… Het speelt allemaal een rol in wat er voor jou mogelijk is.” De regels in dit artikel toelichten, is dan ook geen optie, lacht ze. “Landingsbanen zijn altijd maatwerk. Laat de mensen ons maar bellen of mailen.”

 

“Dienstverlening is maatwerk. Laat mensen ons maar bellen!”

 

De dienstverlening van ACV Puls begint bij de individuele vraag. “Op basis daarvan gaan wij op zoek naar mogelijkheden. Is een halftijdse landingsbaan mogelijk? Wordt het 4/5? Of zijn er nog andere mogelijkheden? Vervolgens berekenen we wat je keuze je zou kosten. Wat hou je nog over aan loon? En op welke vergoedingen kan je rekenen? Er is een algemene vergoeding van de RVA, maar er is in een aantal gevallen ook een Vlaamse premie. En soms zelfs ook nog een sectorpremie.”

Samen met de betrokkene puzzelt Christell de mogelijkheden bij elkaar. Zodra alle knopen doorgehakt zijn, bereidt ze ook het papierwerk voor. “Die administratie is voor veel mensen een drempel, maar voor ons is het routine. Dus helpen wij graag met de aanvraag bij de werkgever, de documenten voor de RVA en eventuele bijkomende premies.”

En dat levert tevreden klanten op. “Soms krijg ik maanden later plots een mailtje om me te bedanken. Of een kaartje met de feestdagen. Dat doet echt deugd,” zegt ze stralend.

Heb je zelf een vraag over een landingsbaan? Of zit je met andere vragen omtrent je contract, je vakantiedagen, je loon of andere dingen i.v.m. je tewerkstelling? Aarzel dan niet om contact op te nemen de dienstverleners van ACV Puls. Je vindt hun contactgegevens op de achterpagina van dit magazine.

 Auteur: Jan Deceunynck | Afbeelding: Adobestock